出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
攬炒派也有「愛國愛港」的?
攬炒派也有「愛國愛港」的?

有個道理,可以令人睇真人性嘅真面目,就係如果你要睇清一個人嘅真面目,最好嘅方法就係俾權力佢;不過,原來一個人或者一班人未得到權力,大家一樣可以睇清佢哋嘅真面目,囍雨講緊咩人?梗係攬炒派政客啦!話說有數名攬炒派政客收到選舉主任嘅提問,一問之下,原來有啲攬炒派政客唔係推動外國制裁香港、唔係要否決政府法案同財政預算,甚至連反對「港區國安法」都唔係;唔通,佢哋同其他唔同政見嘅從政者一樣,都係「愛國愛港」嘅?

 

立場急轉彎?

 

對於選舉主任對攬炒派政客嘅提問,最令囍雨覺得神奇嘅,係一啲政客竟然連「港獨」都唔再支持,到底係咩驅使佢哋有呢個「轉變」?囍雨就覺得,一切皆因議席作崇!無它嘅,如果攬炒派政客成功地當選為立法會議員,佢哋未來四年嘅薪酬連埋約滿酬金,保守估計有五百萬元,當中仲要未計議員辦事處等津貼,呢份「高薪厚職」咁吸引,部分攬炒派政客突然「擁護《基本法》、效忠特區」,都唔係無理由嘅!

 

只不過,攬炒派咁樣做係咪符合政治倫理、對得住支持者呢?咁又係另一回事喎!今屆立法會,攬炒派最大嘅賣點,就係答應支持者要攬炒議會、癱瘓政府,逼使政府答應所謂嘅「五大訴求」;依家一班攬炒派連「入閘」都未入,就為咗議席而「縮」?咁做法,佢哋對唔對得住「手足」?又或者,就算俾佢哋成功晉身議會,佢哋到時會唔會都中晒「面目全非腳」?忘記咗自己對支持者嘅承諾?

 

都想買豪宅?

 

前排,有一位攬炒派議員被揭發原來買咗價值過千萬元嘅豪宅,令公眾嘩然,囍雨就喺度諗,依家想入立法會嘅新一派攬炒派政客,係咪都想學呢個議員咁「入議會,買豪宅」?又或者,如果立法會議員係義務工作,佢哋仲會唔會咁「不顧一切」都要入閘?如果用「食相」呢兩個字嚟形容佢哋,佢哋嘅「食相」,都真係幾肉酸! 

 

圖片來源:政府網頁


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk


7
嬲爆
1
超無奈
2
無意見

評論