聶廣男,八十後,香港某大學畢業,主修資訊科技,I.T.新晉,靜待「上位」機會。對社會有不滿,未能置業,但比上不足,比下又有餘。傾向建設多於破壞,亦相信積極建言比將一切推倒來得實際。
作者其他博評
陳方安生80歲才急流勇退?
陳方安生80歲才急流勇退?

喺一套經典港產片入面,飾演華探長嘅劉德華喺廉政公署成立之前,決定舉家移民,仲同啲伙記講覺得政府「今次係認真」,叫啲「手足」不如都一齊走;結果劉德華成功「移民」,其他留喺香港嘅涉貪「手足」就一個又一個俾廉署拘捕。點解廣男突然之間喺度講港產片?因為當今日前政務司司長陳方安生表示自己年事已高,「會從公民及政治工作」退落嚟嘅時候,就令廣男諗起呢個港產片橋段,呢頭國家快將就「港區國安法」立法,未正式立完法陳方安生就話「退下來」,係咪咁啱呢?

 

喺呢度,廣男要同大家講番啲新聞,近期唔同嘅攬炒派政客嘅「古怪」言行,絕對唔係咩「單一事件」,例如陳方安生老友、《生果報》老闆黎智英,就算表明自己唔會離開香港,但佢接受訪問時都講明有準備安排家人「離開」,陳方安生另一老友李柱銘對於「港區國安法」,就坦言寧願要23條立法;近年攬炒派入面最出名嘅「冷氣軍師」戴耀廷,更表示法例通過後,如果無追溯力佢會「收聲」、「唔講踩界嘅嘢」。依家陳方安生喺呢個時候退落嚟,到底係因為自己年屆80要多啲陪伴家人,定係怕「港區國安法」令自己陷入危機,大家真係可以自行判斷。

 

港區國安法震懾力驚人

 

如果陳方安生真係因為「港區國安法」而「退下火線」,廣男又要講多次,「港區國安法」嘅震懾力實在驚人,不論係黎智英、李柱銘以至陳方安生,近年佢哋俾人印象就係好鍾意「搞局」,好鍾意對外唱衰香港;依家「港區國安法」都未正式立法,就即刻將佢哋收服,可以預料得到,如果「港區國安法」正式通過後,除咗一啲「唔識死」嘅攬炒派政客之外,聰明嘅政客,就算唔退落嚟,最少都唔再敢搞咩事,仲要快快洗底表態,最近攬炒派立法會議員喺立法會連反對票都唔敢投,就間接證明咗法例真係Work!

 

有一點值得大家留意嘅係,陳方安生喺呢個「退休」聲明入面,講到明「盼年輕人對前途保持希望,以守法與和平的方式繼續守護我們這個城市的核心價值」,言下之意,係咪叫人唔好再「勇武抗爭」呢?佢嘅講法同李柱銘嘅「暴力做法適得其反」如出一轍,咁可能代表老一輩攬炒派已經認定咗,暴力根本就無出路,同埋佢哋點解唔喺去年就同暴力「割席」?陳方安生、李柱銘都「立場急轉彎」,係咪同一向鼓吹「違法達義」、「攬炒十步」嘅戴耀廷「打對台」?攬炒派內部都非常矛盾下,但依家連陣營內重量級人馬都「縮」,真係相當有啟示! 

 

圖片來源:RTHK


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

20
嬲爆
5
超無奈
2
無意見

評論