出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
黎智英通蕃賣國 唔怕被追溯?
黎智英通蕃賣國 唔怕被追溯?

中央決定訂立「港區國安法」之後,囍雨聽聞唔少支持立法嘅市民呢排都好關心兩個問題,一個係邊啲人會「受影響」,另一個就係「會唔會有追溯期」。喺呢一刻,囍雨對於上述問題梗係唔知答案啦,不過之所以提起呢個話題,係因為見到撕破面皮通蕃賣國嘅壹傳媒老闆黎智英,近日仲「好積極」咁對住外國媒體發聲,一時呼籲美國「必須起帶頭作用…讓北京承擔制裁」,一時又投書美國媒體,攻訐「港區國安法」以至中央,總括嚟講,目的只有一個,就係想美國出手繼續賣國賣港。所以囍雨喺度諗,如果第時真係有追溯期,黎智英呢啲言行,係咪應該可以成為證據呢?


教美國如何制裁中國


中央層面立法,講到明要針對分裂國家、勾結外力等四類行為同活動;黎智英睇嚟唔單止不知收斂,反而繼續對抗。就好似日前投書美國媒體篇文章咁,囍雨睇佢想表達幾樣嘢,一係妖魔化「港區國安法」,講到好似係侵蝕港人各種自由嘅洪水猛獸,話香港將從「法治社會」變成「被國安法統治」;一係「教路」美國如何「反制北京」,例如取消官員子女嘅學生簽證、鼓勵港人移民等等;仲有一點值得大家留意,就係黎智英似乎仲要繼續煽動「抗爭」,講什麼「港人抗爭進入新階段」云云,囍雨睇完全篇有一個感覺,就係中央立法所訂立嘅四條「紅線」,黎智英係咪條條都踩中嗮呢!


當黎智英講到因為有「港區國安法」之後,港人就會冇嗮各種合法自由時,囍雨其實好想反駁一句,今時今日,港人除咗冇「免於黑暴恐懼的自由」之外,仲有咩自由係受到損害嘅呢?新聞?言論?定係合法嘅遊行集會?如果按照黎智英嘅邏輯,中央立法禁止分裂國家、顛覆政權嘅言行,都叫「打壓自由、以言入罪」,囍雨想講,第一,所有真心愛護香港嘅市民唔需要呢種「自由」;第二,任何國家都唔會有賣國嘅自由;第三,黎智英講呢啲「自由」,似乎正正玷污咗人類追求自由嘅真正意義同價值!


「抗爭」進入新階段?


依家黎智英為咗「call外援」反立法,甚至極盡肉麻地形容「外國影響力絕對是我們唯一的救贖」,一邊叫美國「帶頭制裁」、一邊「教」美國如何制裁,囍雨真係唔怕難聽講句,黎智英基本上同打開自己屋企叫賊人入嚟偷嘢搶嘢、同以前漢奸幫侵華日軍帶路入村「搶、燒、殺」冇乜分別,呢種行為,兩個字可以講嗮:賣國!不過話時話,美國依家都咁多地方發生騷亂,自己都未顧得掂,仲有幾多精力理會香港?黎智英不如先譴責下美國警察過分使用暴力先喇!


當然,大家都要唔可以唔警惕,黎智英今次所謂「港人的抗爭進入新階段」究竟咩意思?大家都見到,喺黎智英等人煽動下嘅所謂抗爭,足足喺香港打砸搶燒咗成年,依家仲要進入「新階段」?黎智英喺度明示或暗示緊啲乜呢?講真,越睇得多黎智英嘅所作所為,囍雨就越認同身邊還多人都有嘅一種觀點,就係「港區國安法」日後實施,黎智英呢啲人一日唔可以繩之以法,香港就一日不得安寧!


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg

 

下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app


瀏覽我們的IG:https://www.instagram.com/speakout_hk/?hl=zh-hk

6
嬲爆
4
唔係呀哇
2
點算呀

評論