出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
國際特赦組織「看中」香港學生?
國際特赦組織「看中」香港學生?

囍雨日前睇到一則新聞,相當憂心。事緣有跡象顯示,「國際特赦組織」(Amnesty International)企圖透過與香港一間國際學校合辦課外活動,達至「引導學生成為爭取人權分子(human rights activist)」嘅目的。雖然校董會方面表示絕對唔會認同任何恐怖主義及「港獨」組織,相關課外活動亦都因為疫情之下學校停課而取消,但囍雨喺度諗,事件係咪敲響政治組織滲透香港校園嘅警鐘呢?政治組織、境外勢力、國際學校…,呢啲曾經只係出現喺電影甚至笑片入面嘅橋段,依家就似乎出現喺現實生活,之不過,令人一啲都笑唔出!

 

講到「國際特赦組織」(下簡稱「組織」),相信大家唔會陌生;如果上網search下啲相關資料,大家就會更加明白囍雨嘅擔憂。對於呢嘅所謂「非政府組織」,囍雨覺得佢基本上更加似一個反政府組織。翻查公開報道,舊年香港暴亂期間,組織就不斷以發表所謂報告等多種形式指摘、抹黑警方「毒打」、「酷刑」,但就對暴徒暴力視而不見。之前一位印度學者就曾經公開斥責國際特赦組織以非政府組織之名,「為西方利益服務及輸出西方意識形態,在人權問題上採取雙重標準」。台灣學者張亞中亦都分析過,呢個組織經常煽動製造內亂,喺世界各地扶植親西方政權……

 

重重疑問要追查!

 

所以當囍雨睇到「國際特赦組織」竟然要同香港嘅國際學校「搞活動」時,第一反應就係四個字:小心警惕!尤其想引導學生成為「human rights activist」,究竟咩意思?呢個究竟係咩課外活動?更加重要嘅問題係,幕後有啲咩人牽線?有冇老師涉嫌專業失德?今次雖然因為疫情之下學校停課而取消「活動」,但大家又要諗,咁如果冇疫情呢?難怪有家長擔心會唔會又有一批學生變得激進化?


不能掉以輕心

 

囍雨認為,對於今次事件,大家絕對唔可以因為活動取消咗就當冇咗件事,更加唔可以掉以輕心!正確嘅做法,應該係嚴肅追查落去,如果發現有老師涉嫌違規、失德、甚至違法,就要依法嚴厲處理;如果仲發現其他學校有類似「港獨」甚至激進活動,咁就更加需要警應對、盡快處理!囍雨想講,街頭黑暴、掟汽油彈呢啲「明刀明槍」,尚且仲有得靠警察對付,但潛移默化洗腦、播種仇恨種子,危害就更深更遠!

 

圖片來源:網上圖片


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app

 

27
嬲爆
6
驚訝
3
超無奈

評論