出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
為罷工而罷工
為罷工而罷工

噚日特區攻府宣布新措施,由後日起無論係香港人抑或內地人、外國人,佢哋由內地返港都要接受14日嘅強制檢疫,回應咗部分市民嘅訴求;不過,不「全面封關」誓不休嘅「醫管局員工陣線」,竟然仲話要繼續罷工,被人質疑係「為罷工而罷工」。囍雨就喺度諗,其實「陣線」嘅核心成員,到底佢哋係為醫護、香港人,定係只係一心想拖香港後腿,癱瘓政府甚至香港呢?


與黑暴運動如出一轍


大家可能同囍雨一樣,覺得呢種堅持「罷工」嘅手法似曾相識,無錯喇,依家班醫護堅持罷工,感覺同之前黑暴運動嘅所謂「大罷工」手法,完全係如出一轍,前者喺政府宣布強制檢疫之後堅持罷工,後者就喺政府宣布撤回《逃犯條例》修訂後繼續搞事、煽動罷工,成件事嘅政治操作感極強,問題在於,呢班人到底要玩到幾時,如果疫症真係出現社區爆發而佢哋依然罷工,咁佢哋好明顯就係為咗政治而罔顧人命。


事實上,「陣線」副主席羅卓堯曾經講過,當出現社區大爆發就會呼籲會員返回工作崗位,但係呢幾日出現嘅三宗個案都屬於本地感染,如果佢哋信守承諾,就應該即刻返回工作崗位;不過,「陣線」竟然自打咀巴,依家又話「絕不接受有同事作無辜犧牲」,咁即係點?即係無論如何都繼續罷工?


最緊要不被秋後算帳?


如果大家有留意「陣線」代表近日嘅言論,都會不時聽到佢哋要求醫管局、政府唔好對佢哋秋後算帳,但囍雨又唔明白,如果佢哋僱主即係醫管局根本唔同意佢哋罷工,佢哋其實係曠工先真,咁醫管局點可以唔同佢哋算帳呢?今日有醫護因為政治原因曠工而「無事」,咁第時醫管局仲點管理咁多行政、支援以至醫護人員?


囍雨喺度作出一個大膽估計,就係呢班「陣線」嘅年輕代表,已經洗濕咗個頭,甚至背後有人根本唔俾佢哋依家「退落嚟」,因為依家返回工作崗位,又未「爭取」到醫管局唔處分佢哋,一個二個薪高糧準嘅醫管局員工,隨時加入「失業大軍」。不過公道啲咁講,「出得嚟行,預咗要還」,要曠工又唔想被處分,仲要一邊領公帑嚟搞事,呢個世界有冇咁著數呀?如果囍雨係醫管局管理層,處理佢哋一定從嚴不從寬! 


原圖:RTHK


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg

 

下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app

28
嬲爆
4
超無奈
1
無意見

評論