聶廣男,八十後,香港某大學畢業,主修資訊科技,I.T.新晉,靜待「上位」機會。對社會有不滿,未能置業,但比上不足,比下又有餘。傾向建設多於破壞,亦相信積極建言比將一切推倒來得實際。
作者其他博評
ISIS好過警察?
ISIS好過警察?

暴徒係咁將暴力升級,由遊行、掟磚升級到意圖「謀殺」,盲反派政客、媒體「始終如一」,堅定支持暴徒暴行;佢哋呢幾個月嘅招數都好簡單,就係將所有責任推卸俾政府、警方,而暴徒不但「無錯」,而且係為香港抗爭嘅「義士」。今日廣男睇《生果報》,發現佢哋嘅專欄作家李怡將呢種「卸責精神」推到極致,佢竟然想攞恐怖組織ISIS(伊斯蘭國)同港府、警察作比較,甚至稱「ISIS公開他們要進行的恐怖活動,事後也毫不隱瞞,不像港共政權及警方,做了又不認,謊話連篇」;言下之意,李怡係咪想講港府、警察比ISIS更恐怖呢?


先搞清楚事實吧!


李怡嘅謬論,恕廣男唔喺度一一細錄喇,如果大家有興趣,可以睇返佢今日喺《生果報》刊登、題為〈世道人生:比六四更邪惡〉嘅文章。對於李怡嘅「偉論」,大家首先要請教下李怡,當佢攞ISIS同港府警察比較嘅時候,李怡係咪唔知道,香港之所以亂到今天,係因為不斷有暴徒破壞,打砸搶燒甚至想「謀殺」他人,點解佢唔講下啲暴徒做過乜,而一味攻訐有必要執法嘅警方呢?就以呢幾日發生嘅事為例,襲警行為李怡唔提下?恐襲港鐵李怡唔提下?私刑暴打市民李怡又唔提下?有人俾兇徒淋易燃液體兼火燒李怡都唔提下?李怡所講嘅ISIS,其實係咪另有所指呢?


李怡的筆比暴徒更恐怖


廣男就覺得,以李怡嘅視野、水平以至留意新聞嘅程度,佢無可能唔知啲暴徒做過咩「好事」,佢之所以唔理班暴徒做乜,而一味攻訐港府、警察,其實離不開三大原因,第一係無論暴徒有幾暴力,佢作為盲反派一分子,都要為暴徒暴行開脫;第二,《生果報》以至佢本人嘅任務,根本就係要散播仇恨,令人「仇警」,唔係仲點有人出嚟反政府;第三,亦都係最恐怖嘅一點,就係李怡講咁多歪論,似乎係想其他人認同暴徒嘅暴力行為,感覺就好似「如果唔係因為政府咁,班示威者(暴徒)又駛乜咁做呀?」。好多時候,「有筆」在手嘅人,往往比暴徒更恐怖,令人更心寒。


睇李怡呢篇文,仲有個幾有趣嘅地方值得商榷,就係李怡喺文卓尾段提到「新冷戰」,稱「這新冷戰怎麼就如此詭異地讓一個小小的香港 … 去與一個力量懸殊的強權抗爭呢?」其實呢,成日提「新冷戰」嘅,好似係《生果報》老闆黎智英喎,李怡咁講,係咪連佢都想串黎智英「比喻不倫」呢?如果係,不妨講白啲喇! 


原圖:香港貿發局 Youtube 影片


請Follow我們的YouTube頻道:

https://bit.ly/2kgU8qg


下載我們的手機應用程式,收看第一手精彩內容:

https://www.speakout.hk/app

77
嬲爆
5
唔係呀哇
3
驚訝

評論