出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
【精選文章】無敵是李怡?
【精選文章】無敵是李怡?

因為喺報章撰文、意指四川汶川大地震為「天譴」、泰國海難係「自作孽」以及港區人大離世係「報應」,《生果報》評論員李怡受盡各方責難,發聲批評佢嘅人包括全國政協副主席梁振英;唔知李怡係咪「心有不甘」,不時都寫文試圖為自己「平反」,佢今日又喺《生果報》撰文,話梁振英對佢發動攻擊,指自己被「污衊」,所以決定將涉事三篇文章收進書中,而書名就定為《天譴•報應•自作孽》。李怡利用報紙平台污衊死者,俾人批評完仲敢話自己本書名就叫《天譴•報應•自作孽》,李怡真係無敵,因為人無恥則無敵!


消費死者 消費到底?


李怡今日喺《生果報》以〈世道人生:當無恥成為時尚——《天譴•報應•自作孽》前言〉為題撰文,大意係想話政府官員、前官員「人到無恥就無敵」,內文更提及自己嘅「天譴」、「自作孽」同「報應」論,稱自己受到污衊,喺啲人無睇過或者睇完忘記咗佢啲文章嘅基礎上,佢決定將涉事三篇文章收進書中,書名則定為《天譴•報應•自作孽》。當李怡不斷重複話人無恥嘅時候,囍雨覺得大家首先應該搞清楚,係邊個無恥先?


綜觀李怡嘅行文,除咗指稱政府官員、前官員無恥外,佢自己重提「天譴」、「自作孽」同「報應」論,好似係想講佢被「屈」,但事實絕對唔係咁。睇番佢意指汶川大地震係「天譴」篇文,寫明「對於地震,我們既要有科學的,也要有非科學的觀察角度」、「就是老天爺的警告。這種非科學的『天譴』,常發生在帝王得意忘形之時」,佢咁講有冇上天譴責災民或者自己國家嘅意思,大家可以思考。


人無恥 就無敵!


至於佢借某位全國人大代表離世後「抽水」所講嘅「報應」論,就寫明「若真有報應的話,報應也不應該落在一個『吻X』小人物身上 … 」,係咪想暗示人哋離世係「報應」,李怡自己亦最清楚不過;最後關於導致數十中國旅客罹難嘅泰國船難,李怡直頭寫「清萊災難是『天作孽』,布吉災難是『自作孽』」,咁好明顯話人哋死係「自作孽」啦!如果咁多文字佐證,李怡都覺得自己無抽「死人水」或者詆譭已離世嘅人,睇嚟最有問題果個,係李怡本人喎!


坦白講,就算政見唔同都好,見到中國人死而幸災樂禍,點講都唔係一件光采嘅事,李怡從不道歉、反省,反而繼續消費死人,囍雨真係要學佢篇文章嘅題目講句,睇嚟「無恥成為時尚」! 


原圖:RTHK
15
支持
13
好正
11
無意見

評論