出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
何韻詩巡迴唱衰香港?
何韻詩巡迴唱衰香港?

歌手何韻詩早前去聯合國唱衰香港甚至中央,招致外界猛烈批評,佢噚日返到香港接受傳媒訪問,話自己只係希望香港「回復」番「一國兩制」,同埋要求「真普選」;仲透露自己下月會再到外地演講,包括美國、澳洲同台灣,去到年尾都有唔同講座邀請佢,聲稱自己會「盡量做」云云。囍雨想講,何韻詩講啲不盡不實嘅嘢唱衰香港、中央,依家仲要「巡迴」演講,唱衰香港?即係抹黑一、兩次香港係唔夠嘅,要Keep住做先得?佢到底搏乜?


所謂指控 不盡不實


對於何韻詩唱衰香港、中央,囍雨覺得大家首先要搞清楚一件事,就係佢所講嘅嘢,係咪真嘅先?例如佢喺聯合國話香港嘅自治出現問題、「一國兩制」瀕臨死亡等等,係咩一回事!香港嘅「一國兩制」以至《基本法》嘅落實情況,基本上無出現過何韻詩所講嘅「死亡」情況,最明顯嘅例子,就係喺「一國兩制」、《基本法》嘅保障下,香港人包括何韻詩享有極大嘅自由同表達意見權利;至於所謂「真普選」,大家就要問下何韻詩,可以喺《中英聯合聲明》或者《基本法》邊度搵到「真普選」三個字呢?所以呢,當何韻詩以至其他盲反派出盡力抹黑「一國兩制」嘅時候,囍雨要講句Sorry,「一國兩制」無問題,只係有啲別有用心嘅人成日抹黑佢有問題!


喺何韻詩指控不實嘅情況下,佢向傳媒披露自己將會去美國、澳洲以及台灣等地方「演講」,意思可以話係,佢要將佢嘅不當言論繼續散播開去,俗啲講就係「巡迴」唱衰香港同中央。講真,一個人要去邊,講啲乜嘢,其他人無權干涉,但如果一個人係講啲不盡不實嘅嘢去唱衰自己地方或者國家(其實據報何韻詩係加拿大籍嘅),咁就大有問題喇;何韻詩咁做,對佢個人嘅「人氣」甚至如果將來從政非常有利,但香港同中央就要受到不斷抹黑,公平咩?


請擺事實 講道理!


所以,當何韻詩講到「一國兩制」瀕死、要「回復」番「一國兩制」嘅時候,唔讓佢攞出證據,話俾大家聽香港而家點樣唔係「一國兩制」法,例如《基本法》係咪已經無效,香港人已經無自由等等。老實講,口號式嘅渲染手法,故然吸引到他人注意,但何韻詩以至其他盲反派政客講到「一國兩制」唔存在咁款,如果係真,佢哋仲可以日日咁自由,甚至將香港講到好似「獨立國家」咁款?咪玩啦! 


原圖:社交網站圖片

25
支持
9
好正
8
無意見

評論

  • KKKBEN
    KKKBEN
    6天前
    0 回應
    傻婆壹個,鑒定完畢~!
    • KKKBEN
      KKKBEN
      6天前
      0 回應
      傻婆壹個,鑒定完畢~!
      • KKKBEN
        KKKBEN
        6天前
        0 回應
        傻婆壹個,鑒定完畢~!

        沒有更多評論

        沒有更多評論