出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
民陣又「搭台」 衝突危機增
民陣又「搭台」 衝突危機增

喺剛過去嘅星期日,民陣發起反對《逃犯條例》修訂嘅遊行,期間叫人「預演」包圍立法會、提供「法律支援」,結果當晚就有人衝擊、襲警、意圖佔領,甚有「搭台」等示威者搞事之嫌;前日喺立法會、政總對開,好多示威者衝擊、襲警,釀成暴動,喺呢個時候,各方應該平息干戈、「埋枱傾」先啱,但民陣竟然仲想喺嚟緊星期日發起遊行、周一發動集會,囍雨真係想問民陣或者盲反派政客,係咪又想「搭台」,「集人氣」之後等人去衝,推啲年輕人去做炮灰呢?


民陣用心最毒辣


講起民陣,囍雨不得不由過去嘅周日開始講起,本來一個和平遊行,當好多人喺下晝陸續抵達遊行總點,即係政總、立法會對出之後,民陣作為主辦單位,正常都係搵人講下嘢、打下氣就結束集會,但「奇怪」嘅民陣竟然叫人唔好走,留低喺度「預演」包圍立法會,之後到大約傍晚時分,民陣就同人講會向被捕人士提供「法律支援」。直到夜晚十點,民陣宣布遊行結束,之後政府發表聲明回應遊行,再隔一陣就開始有人衝擊、襲警。整個衝擊事件,好似唔關民陣事咁,但如果你問囍雨,囍雨就覺得係民陣搭咗個台出嚟,聚眾咗大批人潮之後,啲人衝唔衝,就「閣下自理」、各安天命喇!


經過星期日嘅遊行、前日嘅大型暴動,稍為有理性嘅人都知道,如果喺呢個時候再鼓動市民上街,最可能出現嘅結果,就係再爆發騷亂,甚至爆發更大型嘅暴動,暴力只會越來越升級,到時只會有更多警察受到傷害,而企喺「衝擊最前線」嘅青年、學生,亦無可避免地受傷甚至被捕,民陣喺呢個充滿風雨飄搖嘅時候再發動遊行、集會,實在不明智。


反對派政客在哪兒?


當大家喺電視甚至現場見到好多人衝擊、襲警嘅時候,囍雨真係好好奇,到底民陣啲領導層、包括民陣召集人岑子杰到底喺邊?係咪民陣或者盲反派政客搭好晒台,然後就搵個「安全地方」,任由啲年輕人去衝、去做炮灰?囍雨喺度必須點出一個現實,就係民陣骨幹成員、盲反派議員非常「潔身自愛」,佢哋唔會自已衝,但佢哋極可能好想其他人去衝,大家喺嚮應呢啲政客呼籲嘅時候,不妨諗一諗點解喺呢個風高浪急嘅時刻,啲政客仲要煽動大家出嚟?七一就到,年尾又有區議會選舉,個別激進人士、年輕人越多去衝、越多被捕,對邊個最有利? 

 

原圖:RTHK


2
超無奈
24
嬲爆
4
無意見

評論