出生於七十年代未,成長於八十年代。緬懷所謂的Good Old Days,對香港部份人時常嗟天怨地感無奈,認為香港仍然是「只要努力,仍有出頭天」的福地,不擅書寫中文,寧寫口語。
作者其他博評
朱敏健的公道話
朱敏健的公道話

廉政公署執行處處長朱敏健退休,佢日前接受傳媒訪問,談及到「UGL事件」嘅時候,表明不評論案件,但佢相信律政司係咪就案件提出檢控時,會根據證據作考慮。囍雨覺得朱敏健一番說話,正正切中「UGL事件」嘅要點,就如律政司當時聲明所指,根本冇足夠證據顯示前特首梁振英有犯法,但盲反派就將道理掉轉嚟講,講到冇證據都要告先至符合公義咁。其實,《普通法》入面「無罪假定」嘅法治精神,一向被盲反派奉為奉為圭臬,但佢哋為咗攻訐梁振英連法治都不顧,可謂既可悲,又可笑。


冇證據都要告?


對於律政司喺作出「UGL事件」不檢控決定時無尋求外聘法律意見,朱敏健接受訪問時話係咪尋求外聘法律意見,需要根據個別案件嘅整體性質同因素考慮,唔係「鐵一般嘅規矩」,更以「巧婦難為無米炊」形容,如果證據不足,好難想像一位律師主張唔檢控,而另一位律師就主張檢控。朱敏健又指,過往冇試過有案件廉署要求檢控,但律政司不提出檢控。


事實上,「UGL事件」就係一單根本無證據或唔夠證據作出檢控嘅事件;廉署調查嘅案件,除咗有律政司作出檢控決定之外,律政司最後告唔告,仲要經過一個極具權威性嘅審查貪污舉報諮詢會做最後審視,其委員包括有受英國認可的資深大律師甄孟義、民主黨律師陳莊勤及其他專業人士,喺一重重獨立而嚴謹嘅調查、檢控機制下,律政司根本冇可能「放生」梁振英,盲反派之說除咗係侮辱律政司,亦係對本港法治嘅一種詆毀!


「翻遍每一塊石頭」調查UGL


廉署審查貪污舉報諮詢委員會主席鄧國斌講過,廉署一直不偏不椅調查「UGL事件」,署方已「想盡辦法,千方百計」、「leave no stones unturned(翻遍每塊石頭)」地調查,並無因為涉及事件人士嘅身份而有所不同,而審貪會過去幾年一直知悉調查過程,多次開會討論跟進。囍雨就覺得,無論係日前受訪嘅朱敏健,抑或月前為「UGL事件」發言嘅鄧國斌,都清楚帶出一個訊息,就係律政司、廉署以至審貪會公正處理「UGL事件」,既無偏私,更無「放生」;至於盲反派種種對於律政司以至梁振英嘅攻訐,囍雨認為佢哋所依據嘅根本唔係紮實嘅法律理據,而只係為咗攻訐律政司、梁振英而作出嘅政治「陰謀論」。


圖片來源:RTHK
13
支持
4
超無奈
1
無意見

評論